İlber Ortaylı, 21 Mayıs 1947 yılında Avusturya'nın Bregenz şehrinde doğmuş, tarih alanında çalışmalar yürütmüş, en ünlüsü “Bir Ömür Nasıl Yaşanır?” kitabı olmak üzere yaklaşık 50 tane kitap yazmış, Türk tarihçi, akademisyen ve yazardır.
İlber Ortaylı’nın biyografisine bakıldığında hocasının Tarihçilerin şeyhi ve Tarihçilerin Kutbu olarak anılan Halil İnalcık olduğu bilinmektedir. Ortaylı ilk ve orta öğrenimini İstanbul Avusturya Lisesi'nde tamamlamış ve 1965 yılında Ankara Atatürk Lisesi'nden mezun olmuştur. 1969 yılında ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ile Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümünü bitirmiştir. Ortaylı, Viyana Üniversitesi Slavistik ve Orientalistik Bölümü'nde eğitim görmüştür. Ortaylı 1981 yılında Ayşe Özdolay ile evlenmiş ve bu evlilikten Tuna adında bir kızı olmuştur. İlber Ortaylı göz ameliyatı olmuş ve bu ameliyatı başarılı geçmiştir.
İlber Ortaylı, 2004 yılında TRT 2'de başlayıp TRT Türk'te hafta sonları yayınlanan "İlber Ortaylı ile" adlı belgeseli sunmuş, NTV'de "İlber Ortaylı ile Tarih Dersleri" adında bir program yapmıştır. Ortaylı, Bloomberg HT’de "İlber Ortaylı ile Zaman Kaybolmaz" adlı bir program sunmuştur. NTV'de 2012- 2013 yılları arasında gazeteci- yazar Mehmet Barlas ile birlikte "Her Zaman" isimli bir tarih programı hazırlayıp sunmuştur. Ayrıca 2000 yılından beri pazar günleri Milliyet gazetesinde, aylık olarak yayınlanan Atlas Tarih dergisi ve üç aylık olarak yayınlanan Doğu Batı dergisinde makaleler yazmaktadır. Bir dönem yayınlanan Popüler Tarih ve Tarih ve Toplum dergilerinde, Habertürk gazetesinin Habertürk Tarih ekinde de yazıları yayınlanmıştır. Ortaylı günümüzde hala Doğu Batı ve NTV Tarih dergilerinin danışma kurulu üyeliği görevini sürdürmektedir. İlber Ortaylı Hürriyet gazetesinde de makaleler yayınlamaktadır.
İlber Ortaylı yaşam özetindeAnkara Üniversitesi, Chicago Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Topkapı Sarayı, MEF Üniversitesi gibi üniversitelerde çalışmıştır.İlber Ortaylı, Milliyet Sanat dergisine verdiği bir röportajda kitaplığında 30.000 civarında kitabı olduğunu ve bunların 5.000'ini Galatasaray Üniversitesine bağışladığını söylemiştir.
İlber Ortaylı'nın Kitapları ve Çalışmaları Nelerdir?
İlber Ortaylı yüksek lisans çalışmasını Halil İnalcık ile birlikte Chicago Üniversitesi’nde yapmıştır. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde doktora çalışmasını "Tanzimat sonrası mahallî idareler" başlıklı tezi ile yapmış ve 1974 yılında doktor olmuştur. 1979 yılında da "Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman nüfuzu" başlıklı tezi ile aynı fakültede doçent olmuştur.
İlber Ortaylı kitapları ve çalışmaları aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.
- Tanzimat'tan Sonra Mahallî İdareler, 1974
- Türkiye'de Belediyeciliğin Evrimi, 1978
- Türkiye İdare Tarihi, 1979
- Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfuzu, 1980
- Gelenekten Geleceğe, 1982
- İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı, 1983
- Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Yerel Yönetim Geleneği, 1985
- İstanbul'dan Sayfalar, 1986
- Studies on Ottoman Transformation, 1994
- Hukuk ve İdare Adamı Olarak Osmanlı Devleti'nde Kadı, 1994
- Türkiye İdare Tarihine Giriş, 1996
- Osmanlı Aile Yapısı, 2000
- Tarihin Sınırlarına Yolculuk, 2001
- Osmanlı İmparatorluğu'nda İktisadî ve Sosyal Değişim, 2001
- Osmanlı Mirasından Cumhuriyet Türkiye’sine, 2002
- Osmanlı Barışı, 2004
- Barış Köprüleri: Dünya'ya Açılan Türk Okulları, 2005
- Osmanlı'yı Yeniden Keşfetmek- 1, 2006
- Kırk Ambar Sohbetleri, 2006
- Osmanlı'yı Yeniden Keşfetmek- 2, 2006
- Eski Dünya Seyahatnamesi, 2007
- Yahudilik Tarihi, 2007
- Avrupa ve Biz, 2007
- Batılılaşma Yolunda, 2007
- Osmanlı'yı Yeniden Keşfetmek- 3, 2007
- Mekân ve Olaylarıyla Topkapı Sarayı, 2007
- Osmanlı Sarayında Hayat, 2008
- Tarihimiz ve Biz, 2008
- Tarihin İzinde, 2008
- Tarihin Işığında, 2009
- Türkiye'nin Yakın Tarihi, 2010
- Defterimden Portreler, 2011
- Tarihin Gölgesinde, 2011
- Yakın Tarihin Gerçekleri, 2012
- Cumhuriyetin İlk Yüzyılı 1923- 2023, 2012
- İlber Ortaylı Seyahatnamesi, 2013
- İmparatorluğun Son Nefesi, 2014
- Eski Dünya Seyahatnamesi, 2014
- Türklerin Tarihi- Orta Asya'nın Bozkırlarından Avrupa'nın Kapılarına, 2015
- Türklerin Tarihi- Anadolu'nun Bozkırlarından Avrupa'nın İçlerine, 2016
- İttihat ve Terakki, 2016
- Hukuk ve İdare Adamı Olarak Osmanlı Devleti’nde Kadı, 2016
- Osmanlı’ya Bakmak Osmanlı Çağdaşlaşması, 2016
- İstanbul'dan Sayfalar, 2016
- Türklerin Altın Çağı, 2017
- Tarihe Yön Veren 100 Lider, 2017
- Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 2018
- Bir Ömür Nasıl Yaşanır, 2019
- Yakın Tarihin Gerçekleri, 2021
- İnsan Geleceğini Nasıl Kurar? 2022
İlber Ortaylı'nın En Çok Okunan Kitabı Hangisidir?
İlber Ortaylı’nın en çok okunan, en çok satan kitabı “Bir Ömür Nasıl Yaşanır? & Hayatta Doğru Seçimler İçin Öneriler”dir.
İlber Ortaylı Kaç Yaşındadır?
İlber Ortaylı 74 yaşındadır, 21 Mayıs 1947 yılı doğumludur.
İlber Ortaylı Nerelidir?
İlber Ortaylı Avusturya'nın Bregenz şehrinde Kırım Tatarı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir.
İlber Ortaylı Şu Anda Nerede Yaşıyor?
İlber Ortaylı 2018 yılında Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde içerisinde köy evi bulunan bir arazi satın almış ve yılın bir kısmında burada yaşamaktadır.
İlber Ortaylı'nın Karakteri ve Kişilik Özelliği Nasıldır?
Moderatör Cansu Canan ‘’Hayatı Okuyanlar’’ programında İlber Ortaylı’nın karakteri ve kişilik özelliklerini; çok okuyan, entelektüel, espritüel, araştırmacı olarak tanımlamıştır. Fatih Altaylı’nın sunduğu Teke Tek özel programında ise Celal Şengör, İlber Ortaylı hakkında söylemiştir; ‘’ Osmanlı tarihi konuşacaksan dünyada bir avuç insan arasındaki en önemlilerden biri İlber Ortaylı biri de hocası Halil İncalcık’tır.‘’ demiştir.
İlber Ortaylı'nın Çocukluğu Nasıldır?
İlber Ortaylı, çocukluğunda hem sanat hem de sosyal bilimlerin olduğu,Türkçe, Almanca ve Rusçanın konuşulduğu bir ortamda büyümüştür. İki yaşındayken İstanbul’a gelen İlber Ortaylı, ilköğretimini İstanbul’da başlamış ve Ankara’da bitirmiştir. Annesi Şefika Ortaylı, Türkiye’ye döndüğünde Ankara Üniversitesinde Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinde Rus Dili ve Edebiyatı bölümünde öğretim görevlisi olmuştur. İlber Ortaylı da bu İstanbul’a dönüşte Saint George Lisesinde ortaokula başlamıştır. Bununla birlikte Ankara Atatürk Lisesinde ortaöğrenimini tamamlamıştır. İlber Ortaylı’nın çocukluğunda yaşadığı çevre ve ailesi kariyerine yön vermiştir ve Ortaylı’nın eserlerinde bu etki görülmektedir.
İlber Ortaylı'nın Gençliği Nasıldır?
Gençliğinde kültürel faaliyetlere, kütüphanelere, tiyatro gibi kollarda zamanını verimli geçirmiştir.Ortaylı gençliğinde Ankara’da yani başkentte olduğu için ihtiyaç duyduğu her şeye ulaşabildiğini söylemiştir. Kültürel faaliyetleri takip edebilmiş, kitap okuyabilmiş, sanatla ilgilenebilmiştir. Alman Kütüphanesi; Fransız, İngiliz, İtalyan kültür merkezlerini sık sık ziyaret etmiş, annesi Şefika Ortaylı’nın Ankara Üniversitesi’nde verdiği Rusça derslerine katılmıştır. Tiyatroyla ilgilenmiş ve Ankara’nın sıkıcılığının kişiyi lisan öğrenmeye ittiğini söylemiştir. Bunlarla birlikte Arkeologya kurslarına katılmıştır. Lise çağlarından başlayarak mihmandar olarak yetişmiştir. Bunlara ek olarak İlber Ortaylı Bir Ömür Nasıl Yaşanır? isimli kitabında şunları söylemiştir: “Mektebimi okudum, üstüne bir de doktora yaptım. Arada Avusturya’ya, bir de Chicago’ya gittim. Böyle böyle 25 yaşıma geldim’’ demiştir.
İlber Ortaylı'nın Eğitim Hayatı Nasıldır?
İlber Ortaylı ilk ve orta öğrenimini İstanbul Avusturya Lisesi'nde tamamlamış ve 1965 yılında Ankara Atatürk Lisesi'nden mezun olmuştur. 1969 yılında ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ile Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü'nü bitirmiştir. Ortaylı, Viyana Üniversitesi Slavistik ve Orientalistik Bölümü'nde eğitim görmüştür. Ortaylı Chicago Üniversitesi'nde yüksek lisans çalışmasını Prof. Halil İnalcık ile yapmış ve "Tanzimat Sonrası Mahalli İdareler" isimli tezi ile 1974 yılında doktor olmuştur. "Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfuzu" isimli çalışmasıyla da 1979 yılında doçent olmuştur. 1982 yılında devletin akademik politikalarına tepki olarak görevinden istifa etmiş ve Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova'da misafir profesör olarak dersler vermiş, Roma, Sofya, Cambridge, Oxford ve Tunus üniversitelerinde seminerler ve konferanslara katılarak eğitimler vermiştir. 1989 yılında Türkiye'ye dönerek profesör olmuş ve 1989- 2002 yılları arasında Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde İdare Tarihi Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapmıştır. Ortaylı 2002 yılında Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Tarihi anabilim dalı başkanı olmuştur.Günümüzde Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Türk Hukuk Tarihi derslerini vermektedir. Ayrıca Galatasaray Üniversitesi senatosu üyesidir.
İlber Ortaylı Hangi Okullarda Eğitim Almıştır?
İlber Ortaylı’nın eğitim aldığı okullar aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.
- İstanbul Avusturya Lisesi
- Ankara Atatürk Lisesi
- Ankara Üniversitesi
- Viyana Üniversitesi
- Chicago Üniversitesi
İlber Ortaylı Hangi Üniversitede Hocadır?
İlber Ortaylı birçok üniversitede hocalık yapmış ve çeşitli konferanslar vermiştir ve şu anda Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Türk Hukuk Tarihi derslerini vermektedir. Ayrıca Galatasaray Üniversitesi senatosu üyesidir.
İlber Ortaylı'nın Siyasi Görüşü Nedir?
İlber Ortaylı siyasi görüşünü net bir şekilde belirtmemiştir. CNN TÜRK’te yayınlanan ve Güneri Civaoğlu’nun sunduğu Şeffaf Oda programına katılan İlber Ortaylı siyasi görüşüne dair şunları söylemiştir: ‘’ Biz 47'liyiz. 47'liler Türkiye'de bir şeylere karışmadan durmazlar. Benim arkadaşlarım çok solcuydu her zaman. Çok çok solcular değil, sevmiyorum öyle tipleri. Düşünceden çok eylem götürenlerle işim olmuyor. Ama sağcı diyeceğiniz arkadaşlarım da olmuştur. Bizim okulumuzun yetiştirdiği politikacılar, Türkiye'yi kavga ve gerilim zamanlarında düze çıkarmayı bildiler. Çünkü o bizim yurt kültürümüzdü. Uluç Gürkan ile Hasan Celal Güzel arkadaştı, selamlaşırlardı. Ve adamlar bunu politikada da yaptılar. Yani bu önemli. Daha başka isimler de var. Sola da yakındım, sağcılara da yakın olduğum yer vardı. Çünkü bizim memlekette total bir kültür yoktur. Yani solcu dersin, bakarsın musikiyi bilmez, klasik Avrupa musikisini de tanımaz. ‘’
İlber Ortaylı'nın Ailesi Kimdir?
İlber Ortaylı’nın babası Kırım doğumlu, Türkçeye Kırım tarihi ve Tatarlar üzerine eserler ve makaleler çevirmiş bir uçak mühendisi olan Kemal Ortaylı’dır. İlber Ortaylı annesi ise Kırım’ın önde gelen asilzade ailelerinden olan Karaşay ailesinden, Stalingrad'da Rus Dili ve Edebiyatı okumuş olan Şefika Ortaylı’dır. Ortaylı’nın 3 kardeşi bulunmaktadır. İlber Ortaylı kardeşleri isimleri; Enver Ortaylı, Emeldar Ortaylı ve Nuriye Ortaylı’dır.
İlber Ortaylı 21 Mayıs 1947 yılında Avusturya'nın Bregenz şehrinde doğmuş ancak 2 yaşındayken ailesiyle birlikte Türkiye'ye göç etmiştir.
İlber Ortaylı'nın Eşi Kimdir?
İlber Ortaylı 1981 yılında Mersin senatörü Dr. Talip Özdolay'ın kızı Ayşe Özdolay ile evlenmiş ancak çift 1999 yılında boşanmış ve bir çocukları olmuştur.
İlber Ortaylı'nın Çocukları Var Mıdır?
İlber Ortaylı’nın bir çocuğu vardır. İlber Ortaylı ve Ayşe Özdolay çiftinin bir çocukları olmuştur ve ismi Tuna Ortaylı’dır.
İlber Ortaylı'nın Torunu Kimdir? Kaç Yaşındadır?
İlber Ortaylı’nın kızı Tuna Ortaylı Kazıcı’dan olma torununun ismi Deniz Ali Kazıcı’dır. 2014 yılında dünyaya gelen Deniz Ali 8 yaşındadır.
İlber Ortaylı'nın Sosyal Medya Hesapları Nelerdir?
İlber Ortaylı’nın sosyal medya hesapları aşağıda listelemiştir.
İlber Ortaylı Sosyal Medyada Aktif Midir?
Prof. Dr. İlber Ortaylı, sosyal medyada oldukça popülerdir. Ancak onun adını kullanan hesapların çoğundan Ortaylı haberinin olmadığını söylemiştir. Konuya ilişkin konuşan İlber Ortaylı: "Benim adıma hesap açıp paylaşımlar yapan birçok cahil ve sapıklar var. Ne yazdıklarını bilmiyorum ama bir şeye benzediğini de zannetmiyorum. Avukatım ve asistanım bu konuları takip ediyor" demiştir.
Avukatı Fahrettin Erbahayetmez, İlber Ortaylı’nın sosyal medya kullanımı ve kendisi adına açılan sahte hesaplarla ilgili şunları söylemiştir: ‘’Biz bu konuda Sulh Ceza Hakimliği'ne suç duyurusuna suç duyurusunda bulunduk. Bilhassa Hocam Cumhurbaşkanlığı Onur Ödülü aldıktan sonra bunlar çoğaldı. Lehte veya aleyhte olmak üzere hocamla ilgili aslı olmayan beyanlar çıkıyor. Hocam internet kullanmaz, sosyal iletişim ağlarıyla bir alâkası yoktur. Sadece asistanlarının yönettiği twitter ve instagram bir hesabı var. Onun adına buradan paylaşımlar yapılır. Bu konuyu temizlemekten de bu hesaplarla uğraşmaktan da çok yorulduk. Herkes kendi siyasi görüşüne göre hocanın ağzından siyasi paylaşımlar yapıyor. Gerekli hukuki girişimlere devam edeceğiz" demiştir.
İlber Ortaylı'nın Aldığı Ödüller Nelerdir?
İlber Ortaylı’nın aldığı ödüller aşağıda listelenmiştir.
- Aydın Doğan Ödülü, 2001
- Avrupa ile Akdeniz arasında Lazio, 2006
- Puşkin Madalyası, 2007
- Cumhurbaşkanlığı Kültür, Sanat Büyük Ödülü, 2017
İlber Ortaylı 2017 yılında tarih dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür, Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülmüş, düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şunları söylemiştir: "Değerlendirme kurulunun teklifi ve şahsımın uygun görmesiyle verilen ödüllerimizi bu yıl tarih bilimini sevdiren ödülünü İlber Ortaylı hocamıza veriyoruz.’’ İlber Ortaylı ise ödülünü alırken şunları söylemiştir: ‘’Bugün bu ödülün bana takdim edilmesinden son derece onurlandım. Birkaç sene evvel böyle bir ödülün bana lütuf edilmesi beni bu derecede gururlandırmazdı. Cumhurbaşkanlığının verdiği ödül başka bir şey.’’
İlber Ortaylı Kaç Dil Bilmektedir?
İlber Ortaylı bildiği diller; Türkçe, İngilizce, Rusça, Fransızca, Almanca, Farsça, İtalyanca ve Latince olmak üzere toplam 8 dildir.
İlber Ortaylı'nın En Ünlü Sözleri Nelerdir?
İlber Ortaylı’nın en ünlü sözleri aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.
- Eski kitaplar artık okunmuyor, diyenler var. Okunmamaları onların kabahati değil, bin kelimeyle yazıp konuşan bizim gençliğimizin kabahati ve o gençliği öyle yetiştiren bizlerin, eğitimcilerin suçudur.
- Önemli bir sorun, üniversite öğrencisinin geleceğin aydını olarak düşünülmemesidir.
- Okuma alışkanlığı için galiba iyi bir eğitim ve insanların yalnız kalmayı sevmesi baş şarttır.
- Sizden farklı düşünen insanların savlarını da dinleyin. Yalnız dikkat edin, cümlenin içerisinde ‘düşünen’ ibaresi var. Bu ayrımı iyi yapın.
- Tarihi bilelim, ama geçmişin kinini tutmaktan çok, geleceği daha iyi kurabilmek için.
- Cahillik hiç ayıplanacak bir şey değildir hatta cahil tutarlıdır kendi içinde. Kötü olan yarı cahillerdir.
- … hafızası olmayan toplumların nerelere gideceğinin, sürükleneceğinin, dahası neler yapabileceğinin hesabı olamaz.
- En utanılacak yönümüz; tarih yaptığımız halde tarih öğrenmemek, bilimsel yöntemle tarih yazmamak konusundaki ısrarımızdır.
- Bir toplumu dejenere etmek istiyorsan, yarım eğitim vereceksin.
- Üretimin artmadığı yerde her şey boş slogan olarak kalmaya mahkumdur.
İlber Ortaylı'nın Tavsiyelerinden Yola Çıkarak Genel Kültür Nasıl Geliştirilir?
İlber Ortaylı yazdığı kitaplarında, verdiği röportajlarında ve katıldığı televizyon programlarında gençlere ve tüm insanlara birtakım tavsiyelerde bulunmakta, kendilerini nasıl geliştirebilecekleri ve genel kültürlerini nasıl artırabilecekleri konularında yol göstermektedir.
İlber Ortaylı, “Bir Ömür Nasıl Yaşanır?” isimli kitabında; bir ömür nasıl yaşanır, kimden ne öğrenilir, insan kendi kendini nasıl yetiştirir, nasıl çalışmak gerekir, nasıl seyahat edilir, eğitimde hangi tercihleri yapmak gerekir, ne izlemeli, dinlemeli, okumalı, insan yaşadığı şehirden nasıl yararlanır başlıkları altında insanlara rehber olmaktadır.
İlber Ortaylı öncelikle hayatı tanımak gerektiğini söylemektedir. İnsan hayatında çeşitli dönemler olduğunu ve hayatın temel olarak dörde ayrıldığını söylemiştir: 12-25, 25-40, 40-55 ve 55 sonrasıdır. 12-25 yaşları arası temel atma, 25-40 yaşları hayata karışma ve söz söyleme, 40-55 yaşları olgunluk ve otorite olma ve 55 sonrası dinlenme, demlenme zamanıdır. Herkes bu süreçlerden geçer çünkü herkes bu dönemlerde yaptıklarıyla şekillenmektedir.
İlber Ortaylı’nın tavsiyeleri aşağıda listelenmiştir.
- Kimsenin sizi bulmasını beklemeyin; nitelikli insanları siz arayın! Ben insanları arar bulurum. İyi hocalardan eğitim almak için bizzat çok uğraşmışımdır. Neticede kimse gelip beni keşfetmedi. Kimsenin gelecek hali de yoktu!
- Esas olan 25’ine kadar öğrendiklerinizdir. O yaşa gelene dek okuduğumuz kitaplar, seyrettiğiniz filmler, gördükleriniz hayatınız boyunca sizinle kalır. Belli yaşlardan sonra öğrendiklerinizi aynı hızla unutuyorsunuz.
- Tavsiyeleri işe değil, kişiye bakan insanlardan almalısınız. Bu tipte insanlar sizin kim olduğunuza, nasıl birikimle geldiğinize, neye ihtiyaç duyduğunuza bakar. Yoksa ezbere tavsiye vermek çok kolaydır.
- Yeni ve farklı ilişkiler kurmaya çalışın. Özellikle okulun dışında; emek isteyen, girişkenlik gerektiren ilişkiler kurduğunuzda, ummadığınız farklı dünyalara girersiniz. Görgünüz artar, bilginiz genişler, bakışınız derinleşir.
- Aydın olmak için şu üç şey muhakkak gerekir: Yabancı dil, hukuk bilgisi, mukayese becerisi.
- Kendinizi geliştirmek, yetiştirmek istiyorsanız, işinizle gücünüzle ilgili olmayan konularla da ilgileneceksiniz. Mühendis de olsanız örneğin, coğrafyayla tarihle uğraşacaksınız, dans edeceksiniz. Milletin halini dert edineceksiniz.
İlber Ortaylı yine Bir Ömür Nasıl Yaşanır? kitabında okunması gereken 25 kitap tavsiye etmiştir. Bu kitaplar aşağıda listelenmiştir.
- Osmanlı İmparatorluğu- Halil İnalcık
- Doğu- Batı Divanı- Johann Wolfgang von Goethe
- Hafız Divanı- Hafız-ı Şirazi
- Divan- Fuzuli
- İnce Memed Seti I-IV- Yaşar Kemal
- Timurlenk- Beatrice Forbes Manz
- İslam Uygarlıkları Tarihi Cilt- Corci Zeydan
- Tarih Notları: Bir Orta Doğu Tarihçisinin Notları- Bernard Lewis
- Savaş ve Barış- Lev Nikolayeviç Tolstoy
- Kral Lear- William Shakespeare
- Yüzbaşının Kızı- Aleksandr Sergeyeviç Puşkin
- Vanya Dayı- Anton Pavloviç Çehov
- Madam Bovary- Gustave Flaubert
- Savaş Günlükleri 1939-1943- Kont Galeazzo Ciano
- Semerkant- Amin Maalouf
- Puslu Kıtalar Atlası- İhsan Oktay Anar
- Millî Mücadele Başlarken- M. Tayyib Gökbilgin
- Suyu Arayan Adam- Şevket Süreyya Aydemir
- Yeniçeriler- Reşad Ekrem Koçu
- Yavuz Sultan Selim- Feridun M. Emecen
- Devlet-i Aliyye- Halil İnalcık
- Sultan Alp Arslan: Fethin Babası- Cihan Piyadeoğlu
- Büstan- Sadi-i Şirazi
- Karamazov Kardeşler- Fyodor Mihayloviç Dostoyevski
- Kambur- Şule Gürbüz
İlber Ortaylı’nın tavsiyeleri ile birlikte kişisel gelişime katkı sağlayacak bazı eylemler, oyunlar aşağıda listelenmiştir.