Celal Şengör, 24 Mart 1955 yılında İstanbul'da doğmuş, jeoloji dalında çalışmalar yürütmüş, en ünlüsü ‘’Dahi İktidar’’ olmak üzere 10’dan fazla kitap yazmış ve yayınlamış, Türk akademisyen ve jeologtur.
Celal Şengör’ün biyografisine bakıldığında uluslararası birçok toplulukta üye olarak bulunduğu ve birçok yerden ödüller aldığı bilinmektedir. Celal Şengör, Fransa, Birleşik Krallık, Avusturya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde misafir öğretim üyesi olarak görev almış, jeolojide özellikle yapısal yer bilim ve tektonik dallarındaki çalışmaları ile tanınmıştır. Celal Şengör ilköğrenimini Şişli Terakki Lisesinin ilkokulunda ve Bayezid İlkokulunda tamamlamıştır. İlkokuldan sonra Işık Lisesi Ortaokuluna girmiştir. Ortaokulu tamamladıktan sonra 1969 yılında Robert Koleji’nin sınavlarını kazanmış ve 1973 yılında mezun olmuştur. Robert Koleji’ni tamamladıktan sonra Amerika'ya gitmiş ve Houston Üniversitesinde lisans eğitimine başlamıştır. Buranın eğitimini kaliteli bulmayan Şengör 1976 yılında Albany'ye yatay geçiş yapmış, 1978 yılında Albany'de bulunan New York Eyalet Üniversitesinin jeoloji bölümünü bitirmiştir. 1979 yılında aynı üniversitede "Geometry and Kinematics of Continental Deformation in Zones of Collision: Examples from Central Europe and Eastern Mediterranean" isimli tez çalışmasıyla yüksek lisansını yapmış, 3 yıl sonra yani 1982 yılında yine aynı okuldan "The geology of the Albula Pass area, eastern Switzerland in its Tethyan setting: Palaeo-Tethyan factor in Neo-Tethyan opening" isimli doktora tezi çalışmasıyla da doktorasını tamamlamıştır.
Celal Şengör’ün yaşam özetinde ulusal ve uluslararası birçok üniversitede eğitim aldığı ve eğitimler, konferanslar verdiği görülmektedir.Şengör, 23 Mart 2022 yılında İstanbul Teknik Üniversitesinde son dersini vererek 24 Mart 2022 tarihinde emekli olmuştur. 1986 yılında Oya Maltepe ile evlenen Celal Şengör’ün bu evlilikten H. C. Asım Şengör isimli tek çocuğu dünyaya gelmiştir.
Celal Şengör'ün Kitapları ve Çalışmaları Nelerdir?
Celal Şengör 10’dan fazla kitap yazmış ve bazı kitaplara da yazılarıyla katkıda bulunmuştur. Celal Şengör hakkında İş Bankası Kültür Yayınları tarafından 2010 yılında Sefa Kaplan’ın yaptığı "Bir Bilim Adamının Serüveni - Celal Şengör Kitabı" isimli bir söyleşi kitabı yayınlanmıştır.
Celal Şengör’ün kitapları ve çalışmaları aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.
- Zümrütname - Yapı Kredi Yayınları, 1999
- Hasan Ali Yücel ve Türk Aydınlanması - TÜBİTAK Yayınları, 2001
- Zümrüt Ayna: Bilimsel Düşünce Üzerine Denemeler- Yapı Kredi Yayınları, 2003
- Yaşamın Evrimi Fikrinin Darwin Döneminin Sonuna Kadarki Kısa Tarihi - İstanbul Teknik Üniversitesi Yayınları, 2004
- 99 Sayfada İstanbul Depremi - İş Bankası Kültür Yayınları, 2006
- Bilgiyle Sohbet - Popüler Bilim Yazıları- İş Bankası Kültür Yayınları, 2014
- Dahi Diktatör - Ka Kitap, 2014
- Aptalı Tanımak - Ka Kitap, 2015
- Newton Neden Türk Değildi? - Ka Kitap, 2015
- Bir Toplum Nasıl İntihar Eder? - Ka Kitap, 2016
- Cehennemdeki Üniversiteliler - Ka Kitap, 2016
- Bilimin Büyüsü - İnkılap Kitabevi, 2019
- Pîrî Reis 1513 Dünya Haritası - Boyut Yayıncılık, 2013
Celal Şengör'ün En Çok Okunan Kitabı Hangisidir?
Celal Şengör’ün en çok okunan kitabı 2015 yılında yayınladığı Dahi Diktatör’dür.
Celal Şengör Kaç Yaşındadır?
Celal Şengör 67 yaşındadır ve 24 Mart 1955 yılı doğumludur.
Celal Şengör Nerelidir?
Celal Şengör İstanbul doğumludur ve Rumeli göçmeni bir ailenin çocuğudur.
Celal Şengör'ün Karakteri ve Kişilik Özelliği Nasıldır?
Celal Şengör doğru olduğunu düşündüğü şeyleri söylemekten çekinmeyen bir karaktere sahiptir. 5. Sınıfta öğretmenleriyle girdiği bir münakaşa sebebiyle okuldan atılmıştır.Celal Şengör zaman zaman yaptığı sivri çıkışlarla, tarihi ve siyasi açıklamalarla gündeme gelmektedir. Celal Şengör Ekşi sözlük platformunda da oldukça fazla yoruma sahiptir.
Celal Şengör Jeoloji branşına olan merakının nasıl başladığını kendisiyle yapılan röportajdan derlenen "Bir Bilim Adamının Serüveni" isimli kitapta şu şekilde açıklamıştır: "Ben jeolojiyi küçük yaştan yani Jules Verne’in Arzın Merkezine Seyahat kitabını okuduğum günden itibaren sevmeye başladım. Hemen arkasından Denizler Altında Yirmi Bin Fersah’ı okudum. Onu da okuduktan sonra kendi kendime, ‘Adam olmak demek, Jules Verne’in tarif ettiği gibi olmak demektir’ diye düşündüm. Bana jeolojiyi Jules Verne sevdirdi" demiştir. Zengin bir ailenin çocuğu olan Şengör kendini bilime adamış bir insandır ve bir röportajında kendisine ait kütüphanesinde 30 binin üzerinde kitabı bulunduğunu söylemiştir.
Bunlarla birlikte İlber Ortaylı, Celal Şengör için "geniş bir tarih bilgisi vardır" demiş ve Kanuni Sultan Süleyman hakkında Şengör’ün söylediklerine binaen "Celal Şengör'ü Türkiye'den kovalamayı düşünüyorsanız çok ayıp edersiniz" demiş ve Şengör'ü savunmuştur.
Celal Şengör'ün Çocukluğu Nasıldır?
Celal Şengör ailesi tarafından pozitif bilimlere merak salması ve okumalar yapması salık verilmiş ve böylelikle ufak yaşlardan beri doğaya, jeolojiye, dinozorlara, paleontolojiye (fosil bilimi) merak sarmıştır. Celal Şengör ailesinin çoğu konuda açık fikirli olduğunu, kendisinin Müslüman bir ailenin içinde ateist olmasının sorun oluşturmadığını söylemiş ve aile içinde Mustafa Kemal Atatürk’ün dokunulmazlığı olduğunu belirtmiştir.
Celal Şengör, çocukluğunda İstanbul’un Yeşilköy semtinde oturdukları sırada yalnızlık çekmiş ve kendisi bu dönemde arkadaşlık edeceği birisi olmadığından bu açığı kitaplarla kapatmıştır. Ailesinin maddi durumu oldukça iyi olduğundan istediği tüm kitaplara veya araç- gereçlere rahatlıkla erişme imkânı olmuştur. Celal Şengör’e okuma ve araştırma hevesi, bilime merak sarması küçük yaşlardan gelmektedir. Celal Şengör henüz 5. sınıfa giderken tüm jeolojik dönemleri ezbere bilip ve jeolojiye oldukça ilgi göstermiştir. Jeoloji merakını oluşturan ve perçinleyen çoğu televizyon programı ve röportajlarında söylediği gibi Jules Verne’in kitapları olmuştur.
Celal Şengör'ün Gençliği Nasıldır?
Celal Şengör gençliği ailesinin imkanları sebebiyle istediği şekilde geçmiş ve rahatlıkla erişebildiği kitapları okudukça bilime ve bilmeye daha fazla merak sarmıştır. Ailesindeki çoğu insan Celal Şengör’ün aile şirketlerini devralmasını ve devam ettirmesini beklerken kendisi hayatındaki kırılma noktalarından birisini yaşamış ve şirketlerin başına geçmek yerine bilim yapmaya karar vermiştir. Bu süreçte kendisine en çok destek veren kişi de babası Asım Şengör olmuştur.
Celal Şengör liseyi bitirdikten sonra jeoloji okumak için Amerika’ya gitmeden önce annesinin yönlendirmesi üzerine Berlin ve Münih’e giderek Almancasını geliştirmiştir. Şengör daha sonra kendisini kabul eden Stanford Üniversitesi yerine babasının yönlendirmesi üzerine Houston’a okumaya gitmiş ancak 2. sınıfın sonunda John Dewey sayesinde Suny at Albany’e geçmiş ve 1978 yılında lisansını orada bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını da bu üniversite bünyesinde almış ve 1981 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi genel Jeoloji kürsüsünde asistan olarak göreve başlamıştır.
Celal Şengör, 1986 yılında Oya Maltepe ile evlenmiştir. Oya Maltepe ve kendi ailesi birbirlerini çok iyi tanıyan iki ailedir ve Celal Şengör, evlenme fikrini ilk olarak dayısına açmıştır. Celal Şengör ve Oya Maltepe aşağı yukarı aynı seviyede sayılabilecek bir ortamda yetişmiş ve benzer bilgi birikimlere sahip iki insandır. Bundan dolayı herhangi bir kültür çatışması veya farklılığı yaşayacakları düşünülmemiştir. 1989 yılında çiftin Asım Şengör ismindeki çocukları dünyaya gelmiştir. Asım Güngör de babası gibi bir bilim insanı olmuştur ve biyolog olarak İsviçre’de çalışmaktadır. Celal Şengör 1992 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde profesör olmuştur.
Celal Şengör'ün Eğitim Hayatı Nasıldır?
Celal Şengör eğitim hayatına İstanbul’da bulunan Şişli Terakki Lisesinin ilkokulunda başlamış fakat 5. sınıfta öğretmenine hakaret ettiği için okuldan atılmış ve daha sonra Bayezid İlkokulu'na giderek ilkokul eğitimini tamamlamıştır. İlkokuldan sonra özel okullara giriş sınavlarına girip kazanamadığı için söylediğine göre torpil ile Işık Lisesi Ortaokulu'na girmiştir. Ortaokulu tamamladıktan sonra 1969 yılında Robert Koleji’nin sınavlarını kazanmış ve mümkün olan en düşük not ortalaması olan D averajla 1973 yılında mezun olmuştur. Robert Koleji’ni tamamladıktan sonra Amerika'ya gitmiş ve Houston Üniversitesinde lisans eğitimine başlamıştır. Buranın eğitimini kaliteli bulmayan Şengör 1976 yılında Albany'ye yatay geçiş yapmış, 1978 yılında Albany'de bulunan New York Eyalet Üniversitesinin jeoloji bölümünü bitirmiştir. 1979 yılında aynı üniversitede "Geometry and Kinematics of Continental Deformation in Zones of Collision: Examples from Central Europe and Eastern Mediterranean" isimli tez çalışmasıyla yüksek lisansını yapmış, 3 yıl sonra yani 1982 yılında yine aynı okuldan "The geology of the Albula Pass area, eastern Switzerland in its Tethyan setting: Palaeo-Tethyan factor in Neo-Tethyan opening" isimli doktora tezi çalışmasıyla da doktorasını tamamlamıştır.
Celal Şengör Hangi Okullarda Eğitim Almıştır?
Celal Şengör’ün hangi okullarda eğitim aldığı aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.
- Şişli Terakki Lisesi, ilkokul eğitimi
- Bayezid İlkokulu
- Işık LisesiOrtaokulu
- Robert Koleji
- Houston Üniversitesi, lisans eğitimi
- New York Eyalet Üniversitesi, lisans eğitimi
- New York Eyalet Üniversitesi, yüksek lisans eğitimi, "Geometry and Kinematics of Continental Deformation in Zones of Collision: Examples from Central Europe and Eastern Mediterranean"
- New York Eyalet Üniversitesi, doktora eğitimi,"The geology of the Albula Pass area, eastern Switzerland in its Tethyan setting: Palaeo-Tethyan factor in Neo-Tethyan opening"
Celal Şengör Hangi Üniversitelerde Hocalık Yapmıştır?
Celal Şengör 1981 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi, genel jeoloji kürsüsünde asistan olarak görev yapmaya başlamış, 1984 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji ana bilim dalında doçent olmuştur. 1992 yılında ise İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji ana bilim dalında profesörlüğe terfi etmiştir. Celal Şengör, Oxford Üniversitesi, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, Salzburg Üniversitesi ve Collège de France üniversitelerinde misafir profesör olarak görev almıştır.İstanbul Teknik Üniversitesi’nden emekli olmuştur.
Celal Şengör’ün üye olarak görev aldığı yerler aşağıda listelenmiştir.
- Rusya Bilimler Akademisi
- ABD Ulusal Bilimler Akademisi
- Avusturya Bilimler Akademisi
- Amerikan Felsefe Cemiyeti
- Sırp Bilimler Akademisi
- Leopoldina Alman Milli Bilimler Akademisi
- Amerika Jeofizik Birliği
Celal Şengör'ün Siyasi Görüşü Nedir?
Celal Şengör katıldığı Habertürk televizyon kanalındaki Kübra Par'ın sunduğu programda demokrasiye karşı sempatim yok demiş ve monarşiyi savunmuştur. Celal Şengör siyasi görüşleri hakkında şunları söylemiştir: "Sen yüksek mahkemenin atamasını politikacıya yaptırırsan, o yüksek mahkeme istediğin kadar bağımsız değildir. Monarşi bağımsızdır, tamamen bağımsızdır" demiştir.
Celal Şengör'ün Dini Görüşü Nedir?
Celal Şengör din konusunda, katıldığı çeşitli televizyon programlarında birçok kez ateist olduğunu ifade etmiştir.
Celal Şengör'ün Ailesi Kimdir?
Celal Şengör’ün babası Asım Şengör, annesi Günseli Güler Şengör’dür. Celal Şengör serveti ailesinden de kaynaklı olarak bulunmaktadır.
Celal Şengör'ün Eşi Kimdir?
Celal Şengör’ün eşi 1986 yılında evlendiği Oya Maltepe’dir. Oya Maltepe eşi Celal Şengör gibi Jeolog’tur. Collège de France, Salzburg Üniversitesi, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü ve Oxford Üniversitesi’nde misafir profesör olarak görev almış, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden de emekli olmuştur.
Celal Şengör'ün Çocukları Var Mıdır?
Celal Şengör’ün tek çocuğu bulunmaktadır, 1989 yılında dünyaya gelmiştir ve ismi H. C. Asım Şengör’dür. Celal Şengör’ün oğlu Asım Şengör, Özel Alman Lisesi ve Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü'nü bitirmiştir ve günümüzde DNA ve hücre yaşlanması üzerine çalışmalar yapmaktadır.
Celal Şengör'ün Sosyal Medya Hesapları Nelerdir?
Celal Şengör twitter, instagram gibi herhangi bir sosyal medya hesabına sahip değildir.
Celal Şengör Sosyal Medyada Aktif Midir?
Celal Şengör sosyal medyada aktif değildir, sosyal medya hesabı bulunmamaktadır.
Celal Şengör'ün Aldığı Ödüller Nelerdir?
Celal Şengör’ün aldığı ödüller aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.
- Londra Jeoloji Cemiyeti- Başkanlık Ödülü 1984
- TÜBİTAK- Bilim Ödülü, 1986
- Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesi- Şeref Bilim Doktoru (Docteur ès sciences honoris causa, 1988
- Kültür Bakanlığı- Bilgi Çağı Ödülü, 1991
- Fransız Fizik Cemiyeti ve École Normale Supérieure Vakfı- Rammal Madalyası, 1994
- Collège de France Madalyası, 1998
- Londra Jeoloji Cemiyeti- Bigsby Madalyası, 1999
- Guztav- Steinman Madalyası, 2010
- Arthur Holmes Madalyonu
- Mary C. Rabbitt Jeoloji Tarihi ve Felsefesi Ödülü
- Eduard- Suess Madalyası, 2020
Celal Şengör, birçok uluslararası ödülün sahibidir. Ayrıca, TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazanan en genç bilim adamıdır.
Celal Şengör Kaç Dil Bilmektedir?
Celal Şengör ileri seviyede İngilizce, Fransızca ve Almanca olmak üzere 3 dil bilmektedir. Ayrıca Felemenkçe, İtalyanca, Portekizce, İspanyolca ve Osmanlı Türkçesini okuyabildiğini söylemiştir.
Celal Şengör'ün Yaptığı Önemli Açıklamalar Nelerdir?
Celal Şengör’ün katıldığı televizyon programlarında viral olan sözleri aşağıda listelenmiştir.
- Celal Şengör, Fatih Altaylı’nın Habertürk kanalında sunduğu Teke Tek programında Hz. İbrahim ve Hz. Musa peygamber hakkında şunları söylemiştir: ‘’Bunların hepsi masal, Hz. İbrahim diye birinin yaşadığı malum değil, Musa'yı da tarih bilmiyor’’ demiştir.
- Celal Şengör Azerbaycan’da bir grup öğrenciyle sohbet ettiği sırada şunları söylemiştir: ‘’En cahil Türkler Müslüman olan Türklerdir. Osmanlı Devleti, benim kanaatimce, Türk tarihinin en alt noktasıdır. Yani orada Osmanlılar ne eğitime önem verdiler ne bir şeye önem verdiler’’ demiştir.
- Celal Şengör, 8 Mart 2018 yılında dünyanın ilk atlası olarak bilinen el yazması “Tabula Peutingeriana” isimli eserin tanıtım toplantısında şunları söylemiştir: ‘’Piri Reis’in hayatındaki en büyük talihsizliği Kanuni Sultan Süleyman gibi bir salağın zamanında doğmuş olmasıdır. Fatih zamanında Piri Reis olaydı inanır mısınız bugün bizim sömürge imparatorluğumuz vardı.’’ demiştir. Daha sonra ise “ Bir deneydi ama özür dilerim.” ifadelerini kullanmıştır.
- Celal Şengör 16 Eylül 2021 yılında ortaya çıkan bir videosunda şunları söylemiştir: "Bir öğrencim o kadar kızdırdı ki; eteğini kaldırdım, kıçına bir tokat attım. Bu dehşete düştü. Baktım böyle bakıyor bana. Bana bak dedim baban bunu yaptı mı dedim. Bana babam bile bunu yapmadı dedi. Heh dedim eksik kalmış, şimdi tamamlandı" demiştir ve Şengör'ün bu sözleri kamuoyunda taciz olarak yankı bulmuştur.
Celal Şengör'ün Tavsiyelerinden Yola Çıkarak Genel Kültürümüzü Nasıl Geliştiririz?
Celal Şengör gençlere hayata dair ve genel kültürlerini geliştirmesi için verdiği tavsiyeler aşağıda listelenmiştir.
- Bilmek dışında insanı hiçbir şey özgürleştirmez. Bilmediğiniz bir ortamda yapacağınız her şey, başınıza dert açabilir. Tam özgürlük için mümkün olduğu kadar çok bilmelisiniz.
- Kendi istikbaliniz de çevrenizin istikbali de sizin elinizdedir. Başkalarının sizin geleceğinizi planlamaya ve yaratmaya etkisi olabilir ama bunun tamamını yapmaya imkanları yoktur. Bu imkanlar sizin elinizdedir.
- Âşık olup tutkuyla bağlanacağın bir konu bul, bir sorun bul ve onun peşinden git. Ne gerekli? Okumak mı, sinema mı, Dünyadaki insanlarla tanışmak mı? Ne gerekiyorsa yap ama tutkuyla bağlı olduğun o branşı bulamazsan hiçbir şey yapamazsın. Ziyan olup gidersin.
- 21. yüzyılda yapılacak en önemli şey bilgi değerlendirmesini öğrenmek. Eskiden olmayan inanılmaz bir bilgi yoğunluğunun yanında bilgi kirliliği de var. Bu yüzden bilgileri ayıklamak gerekiyor. Bunu öğrenmenin yolu ise eleştirel düşünebilmek. Temel bilimler hakkında uzman olmasan bile bir fikrinin olması lazım ki biri sana bilimle alakası olmayan bir şey söylediğinde gerekli cevabı verebil.
- Celal Şengör: “Zengin bir aileye doğmuş ve ömür boyu zengin olmuş olan babam, en basit ve fakir bir köylüyle yer sofrasına oturarak onlarla sohbet eder, zevkle mütevazı yemeklerini paylaşır, gerekirse asla belli etmeden yardım ederdi” demiş vekimseye üstten bakılmaması gerektiğini söylemiştir.
- Celal Şengör’ün babası ilk uluslararası ödülünü aldığında arayıp şunları söylemiştir: “Bu kadar imkân içinde, bu zekâyla, bu kadar sevdiğin bir işte böyle bir başarıyı yakalayamasaydın, o zaman hayret ederdim”.
Celal Şengör’ün tavsiye ettiği kitaplar aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.
- Parlamenter Bestekarlar- Yılmaz Karakoyunlu
- Goethe Bir Dehanın Romanı- Hasan Ali Yücel
- Mantık- Hasan Ali Yücel
- Felsefe Dersleri Metafizik, Ahlak, Estetik- Hasan Ali Yücel
- Türkiye’de Orta Öğretim- Hasan Ali Yücel
- Fransa’da Kültür İşleri- Hasan Ali Yücel
- İyi Vatandaş İyi İnsan- Hasan Ali Yücel
- Hasan Ali Yücel ve Türk Aydınlanması- Celal Şengör
- Nutuk- Mustafa Kemal Atatürk
- Bilgiyle Sohbet- Celal Şengör
- Cyrano de Bergerac- Edmond Rostand
- Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar- Mehmed Fuad Köprülü
- Kırım Hanlığı Tarihi- Joseph von Hammer
- Büyük Osmanlı Tarihi- Joseph von Hammer
- Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ- Halil İnalcık
- Devlet-i Aliyye- Halil İnalcık
- Fatih Sultan Mehmet Han- Halil İnalcık
- Kurtuluş ve İmparatorluk Sürecinde Osmanlı- Halil İnalcık
- Türklerin Tarihi 1- İlber Ortaylı
- Tek Adam- Şevket Süreyya Aydemir
- Enver Paşa- Şevket Süreyya Aydemir
- Menderes’in Dramı- Şevket Süreyya Aydemir
- Atatürk Modern Türkiye’nin Kurucusu- Andrew Mango
- Grey Wolf- Harold C. Armstrong
- The Origin of Species- Charles Darwin
- And the Roots of Genetics- Gregor Mendel
- The Mutation Theory- Hugo de Vries
- One Long Argument- Ernst Mayr
- The Structure of Evolutionary Theory- Stephen Gould
- Understanding Evolution- Kostas Kampourakis
- The meaning of Evolution- George Gaylord Simpson
- Evolution the Modern Synthesis- Julian Huxley
- Tahminler ve Çürütmeler- Karl Popper
- Bilimsel Araştırmanın Mantığı- Karl Popper
- Türklerin tarihi 2- İlber Ortaylı
Celal Şengör’ün tavsiyeleri ile birlikte kişisel gelişime katkı sağlayacak bazı eylemler, oyunlar aşağıda listelenmiştir.