Çizgi film, ilk çalışmaları 1906- 1930 yılları arasında yoğun olarak yapılan iki boyutlu illüstrasyon görsel sanatının bir çeşididir. Çizgi filmler, çizim ile oluşturulan resimlerin, hareketsiz cisimlerin arka arkaya filme alınması ile oluşmakta ve figürlerin canlandırılması ile hazırlanmaktadır. Çizgi filmler, eğlence, propaganda, reklam ve tanıtım gibi alanlarda kullanılmakla birlikte eğitim için de faydaları olan zahmetli bir sanat dalıdır. Dünyanın ilk çizgi filmi James Vitagraph Company adına Amerika’da Stuart Blackton tarafından 1906 yılında yapılan "Humerous Phases of Funny Faces” adlı çizgi filmdir.
1906 ile 1930 yılları arasındaki çizgi film çalışmaları kâğıt çizimleri ile yapılmıştır. 1930’dan sonra ise çizgi filmler farklı bir boyut kazanmaya başlamıştır. Kamera ve görüntü sistemlerindeki teknolojik gelişmeler ile birlikte çizgi filmlerin daha gelişmiş yöntemlerle çekilmesi sağlanmıştır. Aşağıda çizgi film tarihindeki ilkler listelenmiştir.
- İlk uzun metraj çizgi film: Don Frederico Valle tarafından 1917’de 60 dakika olarak çekilmiştir.
- İlk renkli çizgi film: 1920 yılında Bray Pictures tarafından New York’ta çekilen "The Debut of Thomas Kat” isimli çizgi filmdir.
- İlk sesli çizgi film: Ezop’un masallarından esinlenilen Paul 1928 yılında New York Mark Strand’da gösterilmiştir.
- İlk uzun metraj sesli film: Los Angeles’ta 1937’de çekilen Pamuk Prenses ve Yedi Cücelerdir.
1932 yılı, çizgi film geçmişi açısından oldukça önemli bir tarihtir. Bu tarihte, Walt Disney Stüdyoları kurulmuştur. Walt Disney Stüdyoları’nın kurulması ile birlikte Mickey Mouse ve Donald Duck gibi günümüzde de herkesin bildiği çizgi filmler çekilmiştir. Donald Duck çizgi filmi 1934’te en gelişmiş teknolojiler kullanılarak çekilmiştir. Ancak bu dönemlerde çalışmalar hala el çizimlerinden oluşmaktadır. El çizimleri ile yapılan çizgi filmler 1990’ların sonlarına kadar devam etmiştir.
Çizgi Film Nasıl Yapılır?
Çizgi filmlerin yapım aşamaları yıllar içerisinde gerçekleşen gelişmeler dolayısıyla farklılıklar göstermektedir. Çizgi filmlerin tarihi 100 yıl öncesine kadar uzanmaktadır ve ilk dönemlerinde sadece kâğıt üzeri çizimlerle yapılmıştır. Günümüzde ise üç boyutlu animasyon teknolojileri kullanılmaktadır.
Çizgi film yapımı genel aşamaları şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Senaryo yazılımı
- Karakter ve mekanların çizimi
- Çizilen karakterlerin hareketlendirilmesi
- Karakterlerin seslendirilmesidir.
2000’li yıllardan itibaren yaygın bir şekilde yapılan çizgi filmler, bilgisayar programları ile yapılmaktadır. Bilgisayar programları ile hazırlansa da karakter çizimleri hala el ile çizilmeye devam etmektedir. Bilgisayar programları daha çok karakterlerin, nesnelerin hareket etmeleri ve seslendirilmeleri için kullanılmaktadır.
Bilgisayar programları teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ile çizgi filmlerin daha gerçekçi ve detaylı olması sağlanmaktadır. Ancak yine de çizgi film yapımı hala oldukça uzun süren ve zahmetli bir iş olma özelliğini taşımaktadır.
Çizgi Film İzlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Çocuklar, çizgi filmlerden yaşam tarzı, konuşma şekli, oyunlar ve daha birçok şey öğrenmektedirler. Çocukların eğlenerek izledikleri bir çizgi filmden çok fazla şey öğrendiklerini bilmekteyiz. Çocuklar izledikleri çizgi filmin ana karakteri ile kendilerini özdeşleştirirken, bazıları da yan karakterlerden etkilenmektedirler. Çizgi filmlerdeki yaşam tarzı, konuşma şekli, oyunlar, öğretileri dikkatle izlenmektedir.
Çocukların öncelikle medya okuryazarlık farkındalıkları geliştirilmelidir. Bunun için ise çocukların severek, ilgiyle izledikleri yapımların listesi çıkarılmalıdır. Çocuklarla birlikte çizgi filmler izlenilip tepkileri, hangi karakterleri sevdikleri, ne kadar süre izledikleri, aynı şeyi tekrar tekrar izleyip izlemedikleri, nerelerde tepki gösterdikleri gözlemlenmelidir.
Yukarıdaki bilgiler de göz önüne alınarak çocuklara izledikleri çizgi film içerikleri ile ilgili aşağıda listelenen sorular sorularak ilgi alanları keşfedilip ve farkındalık geliştirmek adına adımlar atılabilir.
- Çizgi filmde kimler var?
- Kahramanlar neler yapıyor?
- En çok hangi karakteri seviyorsun?
- Sen olsaydın hangisi olurdun, neler yapardın?
- İzlediğin başka bir çizgi filme benziyor mu? Nasıl benziyor?
- En çok heyecanlandığın bölüm neresi?
- Filmde farklı olarak neler yapardın?
- İzlediklerin sana bir şey öğretti mi?
- Bu filmden arkadaşına bahsettin mi, izlemesini tavsiye ettin mi?
- Beğenmediğin yönü var mı?
Çizgi Film Karakteri Nasıl Yaratılır?
Çizgi film karakterinin oluşturulması için belirli aşamalar bulunmaktadır. Bu aşamalar sırayla takip edilmelidir ve çizimlere başlanarak karakterler oluşturulmalıdır. Çizgi film karakterlerini oluşturan kişilere animatör denilmektedir. Animatörler 1 saniye için 12 kare resim çizmektedirler. Kare çizim sayıları gerçekleştirilmek istenilen hareketlere göre azalmakta veya çoğalmaktadır.
Çizgi film karakterleri çizimine başlanmadan önce senaryo yazılmalı ve senaryo sinopsisi hazırlanmalıdır. Bu sinopsis ile birlikte karakterler animatörlerin hayal dünyalarında oluşmakta ve böylece çizime başlayabilmektedirler. Çizgi film karakteri oluşturmak uzun zamanlar alan ve zahmetli bir iştir. Dolayısıyla bu işi sevenlerin yapması gerekmektedir.
Çizgi Film Karakterleri Nelerdir?
Yerli çizgi film karakterlerinden bazıları ve bunlarla ilgili bazı bilgiler aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.
- Rafadan Tayfa Kamil: Kamil karakteri Rafadan Tayfa çizgi filminin bir karakteridir. Kamil mahalle bakkalı Nuri Bakkal’dan sorumludur. Kamil uykucu bir karakterdir. En yakın arkadaşı Hayrid’dir. Arkadaş grubu olarak birbirlerini çok severler ve berber maceralara atılırlar.
- Pırıl: Pırıl, Pırıl çizgi filminin baş karakteridir. Pırıl, 9 yaşındaki bir çocuğun okulda öğrendiği bilgilerin gerçek hayatta can bulduğu, matematiğin sıkıcı olmayan, eğlenceli ve günlük hayatta kullanılabilir yönünü arkadaşlarıyla keşfettiği bir çizgi filmdir. Pırıl ve hepsi nev’i şahsına münhasır altı kişilik yakın arkadaş grubu yaşadıkları maceralarla bilginin, eğlenceli ve günlük hayatta kullanılabilir yönünü keşfe çıkmaktadırlar.
- Maysa: Maysa ve Bulut çizgi filminin baş karakteri olan Maysa ile birlikte bir yörük ailesi resmedilmektedir. Bu çizgi filmde öğüt verici hikayeler maceralar eşliğinde anlatılmaktadır.
- Elif: Elif, Elif’in Düşleri çizgi filminin baş karakteridir. Bu çizgi filmde Elif’in anaokuluna başlama süreci ve aynı zamanda arkadaşları ile ilişkileri anlatılmaktadır. Elif soru soran meraklı bir karakterdir.
- Niloya: Niloya çizgi filminde Karadeniz Bölgesi’nde bir köyün aile ve doğal hayatı, ekonomisi Niloya isimli küçük bir kızın gözünden anlatılmaktadır.
Yabancı çizgi film karakterlerinden bazıları ve bunlarla ilgili bazı bilgiler aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.
- Garfield: Yemek yemeyi ve uyumayı çok seven tembel olan kedi Garfield çizgi filminde bir kedi doğası ve sahibiyle ilişkisi sevimli bir şekilde resmedilmiştir.
- Bugs Bunny: Zeki bir tavşan olan Bugs Bunny karakteri tüm dünyada tanınan karakterlerden biridir. Meraklıdır ve soğukkanlıdır.
- Mickey Mouse: Mickey Mouse Walt Disney’in oluşturduğu ve tüm dünyada en meşhur ve görece eski olan çizgi film karakteridir. Çizgi filmde arkadaşlık, paylaşma, sevgi gibi çocuklara örnek olabilecek birtakım konular işlenmiştir.
- Red Kit: Red Kit aslında bir çizgi roman karakteridir. Daha sonraları çizgi film haline getirilmiştir. Red Kit köpeği Rin Tin Tin ve atı Düldül ile birlikte kovboy maceraları yaşamaktadır.
- Atom Karınca: Atom Karınca karakteri bir karınca kolonisinde yaşamaktadır. Süper hızlı ve güçlü olan Atom Karınca kötülerle mücadele eder ve şehir polisi ile iş birliğinde bulunur.
En Güzel Çizgi Filmler Nelerdir?
En güzel ve en çok sevilen en çok izlenilen ve ödülleri olan çizgi filmler yaş gruplarına göre aşağıda listelenmiştir.
-
3- 5 yaş grubu:
- Komşum Totoro (Kinema Junpo En İyi Film Ödülü- 1989), (Mainichi Eiga Concours Award for Best Film-1989)
- Hayvanlar Şehri (89. Akademi Ödülleri- En İyi Animasyon Film), (74. Altın Küre Ödülleri- En İyi Animasyon Film), (70. BAFTA Ödülleri- En İyi Animasyon Film)
- Klaus (BAFTA En İyi Animasyon Ödülü- 2020)
- Karlar Ülkesi- Elsa (En İyi Animasyon Filmi Oscar'ı- 2014)
-
5- 7 yaş grubu:
- Kayıp Balık Nemo (En İyi Animasyon Filmi Oscar'ı- 2004)
- Bir Böceğin Hayatı (Satellite En İyi Animasyon Filmi Ödülü- 1999)
- Oyuncak Hikayesi (Akademi Özel Başarı Ödülü- 1996)
- Yukarı Bak (En İyi Animasyon Filmi Oscar'ı- 2010)
-
7- 9 yaş grubu:
- Ejderhanı Nasıl Eğitirsin?
- Buz Devri (Nickelodeon Çocukların Seçimi Favori Animasyon Seslendirmesi Ödülü)
- Madagaskar (Nickelodeon Çocukların Seçimi Favori Animasyon Filmi Ödülü- 2006)
- Arabalar (Altın Küre En İyi Animasyon Film Ödülü- 2007)
Çizgi Film Hangi Programla Yapılır?
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte her alanda olduğu gibi çizgi film oluşturma alanında da yenilikler olmakta ve yeni yeni programlar kullanılmaktadır. Aşağıda 2D ve 3D animasyon çizgi film yapma konusunda en çok kullanılan ve en iyi olduğu düşünülen beş program ve bilgileri listelenmiştir.
-
Toon Boom: Yaygın olarak çizgi film yapımında kullanılmakta olan Toon Boom programı, birçok otorite tarafından dünyanın en iyi 2D animasyon yapma programları arasında en başlarda gösterilmektedir. Toon Boom programı ile; dijital, kukla, kağıt, stop- motion animasyonlar ve rotoskop teknikleri kullanılarak çizgi filmler yapılabilmektedir. Programın tercih edilebilirliğini en çok sağlayan özelliği sanal kameralara sahip olmasıdır.
-
Synfig Studio: Ücretsiz ve açık kaynaklı 2D animasyon çizgi film yapma programı olan Synfig Studio ücretsiz olmasına rağmen çok güçlü özellikler barındırmaktadır. Tweening olarak adlandırılan ve zahmetli olan bir iş yükünü ortadan kaldırdığı için kullanıcılara büyük kolaylık sağlamaktadır. Türkçe dil desteğine de sahip olan program birçok işletim sisteminde çalıştırılabilmektedir.
-
CrazyTalk Animator: Bu program ile 3D hareketleri 2D karakterlere kolaca uygulanabilmektedir. Otomatik dudak senkronizasyonu çok önemli bir özellik ve kolaylıktır. Bu program ile işlevsel bir animasyon yapmak oldukça kolaydır.
-
Anime Studio: Vektör tabanlı 2D animasyon yapma programı olan Anime Studio, eklem hareketleri, insan yürüyüşü gibi hareketlerin yer aldığı animasyonların kolayca yapılabildiği bir programdır. Ayrıca bu program katmanlı Photoshop dosyalarını da desteklemektedir.
-
Digicel FilipBook: Digicel FilipBook programı ile karakterler çizebilir ve hareketlendirmek istenilen görüntüler tasarlanabilir ve bunlar animasyona dönüştürebilir. Ayrıca kağıt kalemle çizilen karakterler de taranarak programa aktarılabilir. Tabletlerde de kullanılabilir ve güzel çizimler elde edilebilir. Karakter hareketleri oldukça gerçekçi yapılabilmektedir.
İlk Çizgi Film Ne Zaman Yapılmıştır?
Dünyanın ilk çizgi filmi Amerika’da 1906 yılında James Stuart Blackton tarafından Vitagraph Co. adına yapılan "Humerous Phases of Funny Faces” isimli çizgi filmdir.
Çizgi filmlerin yapım tekniği stop- motion tekniğidir. Bu teknik "Matches An Appeal” isimli videoda Arthur Melbourne Cooper 1899 yılında ilk kez kullanılmıştır. Bu video reklam amacıyla hazırlanmıştır. Ancak bu teknik daha sonraki yıllarda çizgi filmler yapabilmek için kullanılmıştır.
Humerous Phases of Funny Faces çizgi filmi 8 binden fazla çizimle oluşturulan bir animasyon çizgi filmdir.
Dünyadaki ilk renkli çizgi film ise 8 Şubat 1920 ‘de Amerika, New York’ta yapılan "The Debut of Thomas Kat” isimli çizgi filmidir. Ayrıca 18 Kasım 1928’de dünyanın ilk sesli çizgi filmi olan "Steamboat Willie” çizgi filmi yapılmıştır.
Bunlar dışında çizgi film sektöründe ilklerden sayılan bazıları aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.
- Fantasmagorie (Émile Cohl, 1908)
- Gertie the Dinosaur (Winsor McCay, 1914)
- Felix in Hollywood (Pat Sulivan Studio – Otto Messmer, 1923)
- Steamboat Willie (Walt Disney – Ub Iwerks, 1927)
- KoKo’s Earth Control (Max and Dave Fleischer, 1928)
Çizgi Film İzlemenin Kişisel Gelişime Faydaları Nelerdir?
Çocuklar, izledikleri çizgi filmlerdeki karakterlerle kendilerini özdeşleştirmektedirler. Ayrıca renkler, sayılar gibi konuları öğrenerek bilişsel gelişimlerine katkı sağlamaktadırlar. Bunlarla birlikte çizgi filmlerle hoşgörü, arkadaşlık, paylaşma gibi duyguları pekiştirmektedirler.
Çocuklar için doğru yaşta ve doğru içerikle seçilen çizgi filmler kişisel gelişimlerine katkı sağlamaktadır. Uzman Pedagog Nilçin Doyran Bengisu doğru yaşta sunulan doğru içeriklerin çocukların eğlenirken öğrenebildiklerini, yaratıcılıklarını geliştirebildiklerini, hayal dünyalarını ve yeteneklerini ilerletebildiklerini söylemektedir.
Yaş gruplarına göre çizgi film içeriklerinin nasıl olması gerektiği aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.
-
3 yaş çocuk çizgi filmleri içerik seçimi:
- Neden- sonuç ilişkisini anlatan içerikler
- Arkadaşlarla oyun oynamayı öğreten içerikler
- Arkadaşlarla oyuncak paylaşmayı gösteren içerikler
- Oyuncaklarını toplamayı öğreten içerikler
- Basit giysileri giymeyi gösteren içerikler
- Dil becerilerini geliştirebilecek içerikler
- Objeleri/Hayvanları öğreten tekrara dayalı çizgi filmler
- Çocuk şarkıları/Ninniler
- Dünya klasikleri, masallar
- Eğitici, öğretici, yabancı dil gelişimine katkı sağlayan çizgi filmlerdir.
-
4 yaş çocuk çizgi filmleri içerik seçimi:
- Duyguları anlatan içerikler
- Renkler, sayılar gibi bilişsel alana yönelik içerikler
- Arkadaşlık ilişkileri, hayal kurma, oyun oynama gibi sosyal ilişkilere yönelik içerikler
- Çocuk şarkıları, ninniler
- Dünya klasikleri, masallar
- Eğitici, öğretici, yabancı dil gelişimine katkı sağlayan çizgi filmlerdir.
-
5 yaş çocuk çizgi filmleri içerik seçimi:
- 3- 4- 5 yaşındaki çocukların gelişimi benzerlik göstermektedir. Dolayısıyla yukarıda bahsedilen içerikler, kaynağı araştırılarak ve bizzat izlenilerek çocuklara sunulabilmektedir. Bunlarla birlikte fiziksel gelişimleri kadar ruhsal gelişimlerine de uygun içerikler dikkatlerini çekebilmektedir.
TRT Çocuk Çizgi Filmleri Nelerdir?
TRT Çocuk kanalı 24 Ekim 2008 yılında kurulmuştur ve 24 saat çocuklara yönelik içerikler sunma özelliğine sahiptir. 2008’den 2015 yılına kadar dönüşümlü olarak TRT 4 ve TRT Okul kanallarında yayın yapan TRT Çocuk kanalı 2015 yılı itibariyle 24 saat yayın yapan bağımsız bir kanala dönüşmüştür.
TRT Çocuk kanalında yayınlanan çizgi filmler aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.
- Akıllı Tavşan Momo
- Aslan
- Ciciki
- Doru
- Ege ile Gaga
- Elif ve Arkadaşları
- Elif'in Düşleri
- Erdem
- Kaptan Pengu
- Kare
- Kız Kulesi Masalları
- Kuzucuk
- Mavi Dünya
- Maysa ve Bulut
- Niloya
- Pırıl
- Su Elçileri
- Yade Yade
- Bulmaca Kulesi
- Emiray
- Heidi
- İbi
- Max ve Maestro
- Nasreddin Hoca Zaman Yolcusu
- Nils ve Uçan Kaz
- Rafadan Tayfa
- Vikingler (2013 versiyonu)
- Z Takımı
TRT Çocuk kanalında geçmişte yayınlanan çizgi filmler aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.
- 2009-2010: Acar Kafadarlar
- 2010-2013: Afacan ve Yedi Kafadar
- 2011-2015: Anka: Anadolu Kartalları
- 2014-2020: Arı MayaMaya the Bee
- 2008-2012: Arthur
- 2008-2009: Ayı Paddington
- 2014-2018: Barbaros
- 2008-2013: Bayan Mallard'ın Maceraları
- 2008-2014: Bernard
- 2011-2018: Cille
- 2013-2016: Çatlak Yumurtalar
- 2012-2014: Dede Korkut Hikayeleri
- 2020-2021: Dijital Tayfa
- 2017-2020: Dinozor Makineler
- 2008-2009: Doug
- 2010-2013: Element Avcıları
- 2009-2010: Flipper Flipper and Lopaka
- 2008-2010: Gerald’ın Sesleri
- 2014-2015: Gizemler Diyarına Yolculuk
- 2009-2013: Harika İşler Takımı
- 2008-2009: Hiç Bitmeyen Öykü
- 2008-2009: İnami
- 2016-2018: İstanbul Muhafızları
- 2009-2010: Jibber ve Jabber
- 2008-2016: Karınca Ailesi
- 2010-2020: Keloğlan Masalları
- 2010-2013: Kitou Kitou Scrogneugneu
- 2008-2009: Köy Faresi Kent Faresi
- 2010-2016: Küçük Hezarfen
- 2016-2017: Monk
- 2015: Muhteşem Türkler
- 2008-2011: Nano Çocuk
- 2017-2021: Ramazan Tayfa
- 2008-2015: Öcük ile Böcük
- 2013-2014: Ömer Seyfettin Hikayeleri
- 2008-2010: Sinbad Arabian Naito: Shindobatto no Bōken
- 2009-2011: Taşın Sırrı
- 2020-2021: Trafik Tayfa
- 2008-2012: Üçüzler
- 2008-2011: Vikingler (1975 versiyon)
- 2009-2010: Zula Devriyesi
Bebekler için Çizgi Filmler Nelerdir? Nasıl Seçilmelidir?
Uzman Pedagog Elda Tatlı ve diğer bilim insanlarının da söylediği üzere 2 yaş öncesi dönemde çocukların çizgi film ve TV izlemesi sakıncalı olarak görülmektedir. Özellikle 2 yaş öncesi dönemde olan bebeklerin uzun süreler televizyona maruz kalmaları ile konuşmalarında gecikmeler ve iletişim sorunları gözlemlenmiştir. Televizyon sektöründe 0- 2 yaş grubu adı altında çizgi filmler bulunmaktadır. Fakat bebeklerin 2.5 yaş öncesi dönemde bu tür çizgi filmleri anlayabilmesi mümkün değildir. Amerikan Pediatri derneği tarafından çocuklar üzerinde bir araştırma yapılmıştır ve bu araştırma sonucunda, 2 yaşından önceki bebeklerde serbest oyun etkinliklerinin çizgi filmlere kıyasla çok daha etkili ve olumlu olduğu gözlemlenmiştir. Çocuklar serbest oyun zamanı ile yaratıcı olmayı, problem çözmeyi ve yeteneklerini keşfedip geliştirmeyi öğrenebilmektedirler. Bununla birlikte yine Amerikan Pediatri Derneği tarafından, bebeklerin uzun süre televizyona maruz kalması ile dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve otizm arasında paralel bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Bebekler ve çocukların 7 yaşlarından önce özellikle gerçeklik algılarını bozabilecek çizgi filmlerden uzak tutulmaları gerekmektedir. Çocukların soyut düşünme yetenekleri okul öncesi dönemde henüz gelişmediğinden televizyonda izledikleri tüm unsurların bir hayal ürünü olduğunu idrak edememektedirler ve olumlu ya da olumsuz tüm izlediklerini taklit etme yoluna gidebilmektedirler. Sevdikleri, hayran oldukları çizgi film karakterlerini taklit etmeye çalışırlar ve bu karakterler insanüstü özelliklere sahiplerse hayal kırıklıkları yaşayıp yetersiz hissedebilmektedirler. Aynı zaman çizgi film karakterlerini aile bireyleri ile kıyaslayarak idol olarak ailelerini değil de güçlü olan bu kahramanları seçebilmektedirler.
Eğitici Çizgi Filmler Nelerdir?
TRT Çocuk genel olarak çocuklara eğitici ve öğretici, öğüt verici aynı zamanda eğlendirici çizgi filmler sunmaktadır. Örneğin Pırıl çizgi filmi ve Pırıl karakteri matematik sevgisi için çocuklara oldukça yardımcı olmaktadır.
Pırıl çizgi filmi çocukların okul yaşantısı ile ilk olarak akademik hayata atıldıkları 6- 9 yaş evresinde okulda öğrenilen bilgilerin gerçek yaşamda, gerçek bir karakter olan Pırıl’ın hayatında yer bulması sayesinde her okul çocuğunun derslerde dile getiremese de sorguladığı "Bunları neden öğreniyoruz?”, "Bunlar ne işimize yarayacak?” sorularına cevap bulduğu bir çizgi film projesidir. Çizgi filmde verilen akademik bilgiler, çocukların bilişsel ve duygusal-sosyal gelişimleri göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır.
Pırıl çizgi film karakterini içeren eğitici oyunlar lisanslı olarak Toli Games bünyesinde satılmaktadır. Bu eğitici oyunlar aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.
Çizgi Film Yapan Kişiye Ne Denir?
Çizgi filmleri yapan kişilere genel olarak animatör denilmektedir. Çizgi filmler 2D ve 3D animasyon olarak yapılabilmektedir. 2D Animasyon çizgi film tekniği saniyede 12 kare çizilerek yapılmaktadır. 3D Animasyon çizgi filmlerinde ise son teknoloji bilgisayar kullanılarak, özel yazılımlar ve 3 boyutlu vektörler ile oluşturulan hareketli görüntüler bulunmaktadır.
Anime ve Çizgi Film Arasındaki Fark Nedir?
Yukarıdaki başlıklarda çizgi filmin ne demek olduğu üzerinde durulmuştur. Anime ise konuları işleyiş tarzları ve farklı çizimlerinden ötürü çizgi filmlerden ayrılmaktadır. Animeleri çizgi filmlerden ayıran en önemli özelliklerden birisi animelerin daha çok yetişkinlere göre olmasıdır.
Anime çizgi film arasındaki farklar aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.
- Çizim teknikleri farklı olmakla birlikte animeler birbirlerine benzer yöntem ve tekniklerle çizilmektedir. Oysa çizgi filmlerde ise tek bir teknik değil birçok teknik kullanılmaktadır.
- Animeler daha çok yetişkinlere hitap etmektedirler. Çizgi filmler ise daha çok çocuklara hitap etmektedirler.
- Animelerde birçok tür bulunmaktadır.
- Animelerin her kesime hitap etmesinden dolayı farklı türlerde ve basit bir teknikle işlenebilmektedir. Fakat Walt Disney gibi çizgi film yapımcıları daha sanatsal çalışabilmektedirler.
- Animeler çizgi filmlere göre daha uzun metrajlıdırlar. Ayrıca çizgi filmlerin hikayeleri daha kısa ve daha basittir.
- Çizgi film kültürü batıdan gelmektedir, fakat anime kültürü Japonlara aittir ve oradan gelmektedir.
- Animelerde çizgi filmlerde kullanılabilen 3 boyutlu çizim tekniği kullanılmamaktadır. Animelerde çizgi filmlere göre daha detaylı ve daha karışık teknikler bulunmaktadır.
Animasyon Bölümü Nedir?
Animasyon bölümü animasyon, çizgi film, sinema, film ve multimedya tekniklerine hâkim olabilecek ve bu alanlarda uzmanlaşarak çalışabilecek öğrenciler yetiştirmeyi hedefleyen bir lisans programıdır.
Animasyon bölümünün amacı, yapım şirketlerindeki animasyon üreticisi açığını kapatmak, kişilere karakter yaratımından animasyon oluşturma sürecine kadar tüm teknik beceriyi vermek, çizgi film sektörünün gelişmesine katkı sağlamaktır.
Animasyon bölümü 4 yıllık eğitim süresi olan bir lisans bölümüdür. Animasyon bölümü birinci yılında çizgi film teknikleri ile ilgili temel dersler, ikinci yılında karakter tasarımı eğitimi, üçüncü yılında 3D modelleme eğitimi vererek dördüncü yılında çizgi film ve animasyon yapımında yetkin kişiler yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Animasyon Bölümü Yetenek Sınavlarına Nasıl Hazırlanmak Gerekir?
Animasyon Bölümü yetenek sınavlarında genellikle en çok sorulan sorular figürlü kompozisyonlardır. Yetenek sınavları içerikleri üniversiteden üniversiteye farklılıklar gösterebilmektedir. Bu sınavlarda zaman ve kâğıt ölçüleri farklılıklar gösterse bile genel olarak Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğrencisi alan üniversiteler sınavlarda öğrencilere imgesel sorular sorabilmektedirler. Dolayısıyla yetenek sınavlarına hazırlanan öğrencilerin genel olarak yapabilecekleri en iyi şeyler hem canlı model çizimlerinde hem de imgesel çizimlerde iyi bir çizim tekniğine ve hayal gücüne sahip olmalarıdır.
Bunlarla birlikte özellikle Animasyon Bölümü yetenek sınavlarına hazırlanan öğrencilerin ilk başta insan anatomisi olmak üzere dinamik figür çizimi, figür ve mekân ilişkisi ve üç boyutlu çizim becerilerinin iyi olması gerekmektedir. Bunun yanında bu bölüme hazırlanan öğrenciler kurgusal anlatımlarını oluştururlarken kompozisyonlarını story board olarak en az 3- 4 farklı kadraj ile çizebilmeleri gerekmektedir. Farklı kadrajlar çizebilmek için yapılacak en iyi şey çokça insan figürü çizmek ve belli bir zaman aralığında imgesel çalışmalar çıkarabilmektir. Bunları gerçekleştiren öğrenciler Animasyon Bölümü yetenek sınavları için gerekli çizim bilgisi elde edebileceklerdir.
Ayrıca alanında profesyonel olan eğitmenlerden alınacak eğitimler ile öğrenciler kişisel gelişimlerini ve gerekli eğitim bilgilerini temellendirebilmektedirler.
Animasyon İş İmkanları Nelerdir?
Animasyon bölümü mezunlarının iş imkanları aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.
- Çizgi film üreticisi olmak,
- Video oyun üreticisi olmak,
- Serbest 3D sanatçısı olmak,
- Özel kurumlarda eğitmen, dijital sanatçı veya tasarımcı olmak,
- Sanat danışmanı olmak,
- Grafik Tasarımcısı olmak,
- TV sektöründe çalışmak,
- Reklam Tasarımcısı olmak,
- Güzel Sanatlarla ilgili eğitim ve araştırma kurumlarında akademisyen veya öğretici eleman olmak,
- Üniversite ve yüksek okullarda seçmeli dersler sorumlusu olarak çalışmaktır.
Anime Nedir?
Anime İngilizce animation kelimesinin kısaltılmış hali olan ve Japonlara özgü çizim sanatıyla çizilmiş olan çizimlerdir. Animelerin çizimleri kendine özgüdür; mesela insan gözleri genel olarak büyük olarak ifade edilir. Animeler hem bilgisayar yapımı olabilmekte hem de el çizimi olabilmektedir. Animeler çok çeşitli konulara ve türlere sahiptir. Genellikle yetişkinlere yönelik olsa da çok fazla çeşidi olmasına bağlı olarak çocuklara özgü animeler de bulunmaktadır. Yetişkinlere yönelik animelerde; psikoloji, cinsellik, felsefe, şiddet, savaş gibi konular ele alınabilmektedir. Anime kelimesi Türkçede Japon çizgi filmi olarak geçmektedir.
Japonya’da çağdaş animenin öncüsü Osamu Tezuka olarak görülmektedir. Walt Disney ve Max Fleischer'ın eserlerinden ilham alan Osamu Tezuka küçük yaşlarda 8 mm’lik kamerasıyla animasyonlar çekmeye başlamıştır. Osamu Tezuka’nın izinden yürüyen tasarımcıların eserleriyle anime olarak adlandırılan yeni bir stil ortaya çıkmıştır.
20. yüzyıl başlarında Japon film yapımcılarının Almanya, Amerika, Rusya ve Fransa'daki animasyon tekniklerini keşfetmesiyle anime tarihi başlamıştır.
1970’lerde ilgi çeken manga çizimleri animasyonlara uygulamışlardır. Osamu Tezuka bir efsane haline gelmiş ve eserlerinin ve diğer tasarımcıların da etkisiyle, anime günümüzdeki sanatın mutlak karakteristiklerini ve türlerini oluşturmuştur.
En Çok İzlenen Anime Film ve Dizileri Nelerdir?
Dünya çapında en çok izlenen anime film ve dizileri aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.
- One Piece (1999)
- Cowboy Bebop (1998-99)
- Death Note (2006-07)
- Attack on Titan (2013)
- Sailor Moon (1992-97)
- Dragon Ball Z (1996-2003)
- Naruto (2002-07)
- Tokyo Ghoul (2014)
- Monster (2004-10)
- Ergo Proxy (2006)
- Psycho-Pass (2012)
- Steins: Gate (2011-15)
- Showa Genroku Rakugo Shinjuu (2016)
- Servamp (2016)
- Fullmetal Alchemist: Brotherhood (2009-12)
- Hunter X Hunter (2011-14)
- Code Geass (2006)
- One Punch Man (2015)
- Hajime no Ippo (2000-02)
- Samurai Champloo (2004-05)
- Neon Genesis Evangelion (1995-96)
- Great Teacher Onizuka (1999-2000)
- Great Teacher Onizuka (1999-2000)
- Rurouni Kenshin (1996-99)
- Gintama (2005-18)
- Erased (2016)
- Mob Psycho 100 (2016)
- Kuroko no Basket (2012-15)
- One Outs (2008-09)
- Baccano! (2007-08)
- Last Exile (2003)
- Bleach (2004-12)
- Hellsing Ultimate (2006-12)
- Mawaru-Penguindrum (2011)
- Claymore (2007)
- Clannad (2007-08)
- Vampire Knight (2008)
Manga Nedir?
Manga, anime çizim sanatı ile çizilen ve soldan sağa okunabilen Japonların çizgi romanlar için kullandıkları kelimedir. Manga çizimleri animelere kıyasla çok daha abartılı olmaktadır. İlk kullanımları 1770’li yıllara dayanan Manga sözcüğü 19. yüzyıl boyunca üstünde karikatürler bulunan ağaç bloklarını ve daha çok da 1819’da Hokusai Katsushika'nın yayımladığı taslak ve çizimleri isimlendirmekte kullanılmıştır. Hokusai Katsushika çizdiği taslakları iki Çince ‘’man" (kaygısız, ilgisiz) ve ‘’ga" (resim) karakterlerinin birleşiminden oluşan "manga” kelimesiyle tanımlamıştır.
Manga aynı zamanda Japonya’nın komşu ülkeleri Çin, Tayvan ve Güney Kore gibi ülkelerin de çizgi roman kültürünü etkilemiştir.
Mangalar ilk olarak çizgi roman dergilerinde yayınlanmışlardır. Daha sonra da kitap haline getirilmişlerdir. Bu mangaların tamamının uzunluğu binlerce sayfayı bulmaktadır.
Manga ve Anime Farkı Nelerdir?
Manga ve anime arasındaki farklar aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.
- Manga Japon kökenli bir kelimeyken anime ise Fransız kökenli bir kelimedir.
- Manga hem çizgi roman olarak okunabilmekte hem de animasyon olarak izlenebilmektedir.
- Anime ise sadece izlenebilmektedir.
- Manga animeyi kapsamaktadır ancak anime mangayı kapsamamaktadır.
- Animeler, genel olarak manga çizimlerinin televizyonda veya sinemada gösterilmesidir.
- Manga çizimleri animelere kıyasla çok daha abartılı olmaktadır.
- Animelerde insan gözleri genelde büyük olarak çizilmektedir.
- Mangalar yalnızca el çizimi iken animeler, el çizimi veya bilgisayar yapımı olabilmektedir.
Anime ve Manga İzlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Anime ve Manga izlerken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.
- Animelerin çocuklara uygun türleri olmakla birlikte daha çok yetişkinlere yöneliktedir. Bu sebeple yaşa uygun türler tercih edilmelidir.
- Animelerde animelere özgü kalıplar kullanılmaktadır. Bu sebeple izlerken daha iyi anlayabilmek için bu kalıpların öğrenilmesi yararlı olacaktır.
Arabalı Çizgi Filmler Nelerdir?
Arabalı çizgi filmler aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.
- Akıllı Arabalar
- Yardımcı Arabalar
- Kamyon Çizgi Filmi
- Traktör Çizgi Filmi
- Yarış Arabaları
- Arabalar
Niloya Çizgi Filmi Konusu ve Özellikleri Nedir?
Niloya çizgi filminde Karadeniz Bölgesi’nde bir köyün aile ve doğal hayatı, ekonomisi Niloya isimli küçük bir kızın gözünden anlatılmaktadır. Türkiye’nin ilk yerli çizgi film karakterlerinden olan Niloya 11 Ocak 2014’te yayınlanmaya başlanmıştır.
Niloya çizgi filmi daha çok okul öncesi dönemindeki çocuklara hitap etmektedir. Her bölümünde cesaret, bayram, düğün, doğruluk, yardımlaşma, sabır, sorumluluk, hoşgörü, iş birliği gibi farklı temalar eğitici ve öğretici bir biçimde işlenmektedir. Niloya’nın yazarı Arzu Demirel, müziklerinin yapımcısı ise Fatih Ihlamur’dur.
Niloya çizgi filmi televizyonda yayımlanmasının yanında Youtube’da da Türkçe, İngilizce, Arapça, Portekizce, İspanyolca, İtalyanca gibi dillerle birlikte işitme engelli çocuklar için işaret dili ile yayınlanmaktadır.
Niloya karakteri 2009 doğumludur ve annesinin Nil, babasının ise Oya ismini vermek istemiş, dedesi ise her ikisinin de isteğinin gerçekleşmesi için ona "Niloya" ismini koymuştur. Niloya’nın sevdiği şeyler yüzmek, keşfetmek, öğrenmek ve maceraya atılmaktır. Sevmediği şeyler ise beklemek, yanlış anlamak ve mutsuz olmaktır.
Pepee Çizgi Filmi Konusu ve Özellikleri Nedir?
Pepee ilk olarak 2008 yılında yayınlanmaya başlanan, okul öncesi dönemindeki çocuklar için özel olarak tasarlanmış yerli bir çizgi karakter ve çizgi filmdir. Pepee karakterinin Bebee, Şuşu, Şila gibi arkadaşları vardır.
Pepee Eskişehir’de bulunan Düşyeri Düşyeri Çizgi Film Stüdyosu tarafından 3- 6 yaş grubu hedef alınarak hazırlanan bir çizgi filmdir. Pepee’nin yazarı Ayşe Şule Bilgiç ve müzik yapımcısı Kıraç’tır. Aynı zamanda pedagog olan Ayşe Şule Bilgiç senaryo yazım aşamasında bu yaş aralığındaki çocukların gelişim gereksinimlerini göz önünde bulundurmuştur.
Pepee karakteri, 4 yaşında ve konuşma zorluğu çekmekte olan bir erkek çocuğudur. Bundan dolayı Pepee ismi Anadolu toplumlarında konuşma zorluğu çeken insanlara takılan "pepe” sözcüğünden gelmektedir. Pepee, çizgi film boyunca konuşma güçlüğünü aşmakta ve düzgün konuşmaya başlamaktadır.
Matematikle İlgili Çizgi Film Bölümleri Nelerdir?
Matematiği çocuklara sevdiren, (Toli Games Ti Matematik Kitabı – 2, 3, 4, 8 gibi) tanıtan çizgi filmler ve bölümleri aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.
- Kral Şakir- Matematiğin Gizemi
- Canım Kardeşim- Sayılar Ne Kadar Kolaymış
- Pırıl- Geometrik Cisimler
- Nane ile Limon- Matematik Sınavı
- Pırıl- Matematiğe Bir Bak
- Pırıl- Sayıların Kayboluşu
Hayvanlarla İlgili Çizgi Filmler Nelerdir?
Çocuklar, severek izledikleri çizgi filmlerden oldukça etkilenmektedirler. Bundan dolayı izlemeleri için seçilecek çizgi filmlerin doğru mesajlar içeren ve gelişimlerine katkıda bulunabilecek çizgi filmler olması gerekmektedir. Çocuklara küçük yaşlarda kazandırılması gereken en temel değerlerden birisi de kesinlikle hayvan sevgisidir. Hayvan sevgisi diğer varlıklara ve insanlara olan sevgiyi de pekiştirmektedir. Çocuklara hayvan sevgisini aşılamak için seçilen çizgi filmlerin yanında Toli Games Çiçekler ve Hayvanlar Serisi Mandala gibi ürünler de tercih edilebilmektedir.
Hayvanlarla ilgili çizgi filmler aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.
- Sünger Bob
- Akıllı Tavşan Momo
- Doru
- Ege ile Gaga
- Kaptan Pengu
- Kuzucuk
- Nils ve Uçan Kaz
Çocuklar Hangi Yaşta Ne Kadar Çizgi Film İzlemelidir?
Pedagoglar, çocuklara 2 yaşından önce, ilerleyen yaşlarda odaklanma problemi yaşamamaları için çizgi film ve televizyon izlettirilmemesi konusunda hemfikirdirler. 2 yaş üzerindeki yaş gruplarında ise, hangi tür çizgi filmlerin ne kadar süre ile izlenmesi konusu çocukların yaşına göre değişiklik göstermektedir. Aşağıda yaş gruplarına görene kadar süre çizgi film izlenmesi gerektiği listelenmiştir.
Çocuklara Ne Zaman Çizgi Film İzlettirilmelidir?
Çocuklar 2 yaşından önce hiçbir şekilde çizgi filmlerle tanışmamalıdır. 2 yaşından sonra ise kontrollü bir süre ve gelişimlerine uygun olarak seçilmiş çizgi filmlerle tanıştırılabilirler. Bebekler ve çocukların 7 yaşlarından önce özellikle gerçeklik algılarını bozabilecek çizgi filmlerden uzak tutulmaları gerekmektedir. Çocukların soyut düşünme yetenekleri okul öncesi dönemde henüz gelişmediğinden televizyonda izledikleri tüm unsurların bir hayal ürünü olduğunu idrak edememektedirler ve olumlu ya da olumsuz tüm izlediklerini taklit etme yoluna gidebilmektedirler. Sevdikleri, hayran oldukları çizgi film karakterlerini taklit etmeye çalışırlar ve bu karakterler insanüstü özelliklere sahiplerse hayal kırıklıkları yaşayıp yetersiz hissedebilmektedirler. Aynı zaman çizgi film karakterlerini aile bireyleri ile kıyaslayarak idol olarak ailelerini değil de güçlü olan bu kahramanları seçebilmektedirler.
Çizgi Filmlerde İzleyiciye Verilen Mesajlar Nelerdir?
Çizgi filmlerin hedef kitlesi çocuklardır ve çizgi filmlerin amaçlanan eğlendirirken öğretmektir. Fakat her çizgi filmde olumlu mesajlar verilmemektedir. Bazı çizgi filmlerin içeriğinde çizgi film yapımcılarının fikirleri, inanışları ya da felsefelerine ait mesajlar bulunmaktadır.
Subliminal mesaj; bilinçaltına etki edebilen ve etkisi diğer mesajlara nazaran daha çabuk ve daha geniş olan mesajlardır. Subliminal mesajların varlığı geniş kitlelerce kabul görmektedir. Birtakım teknikler yoluyla çizgi filmlere; ölüm, cinsellik, şiddet, millî duyguları yıpratan hisler gibi olumsuz mesajlar gizlenebilmektedir.
Cartoon Network çizgi filmleri: Şiddet içerikli çizgi filmlere ev sahipliği yapmaktadır. Bunu yaparken gizlemekten çekinmemektedirler.
Barbie çizgi filmleri: Çocukların çok sevdiği Barbie oyuncaklar, gelişimlerinde olumsuz sonuçlara sebep olabilmektedir. Bu oyuncaklar çocukların ileriki hayatlarını bir hayli etkilemektedir. Ergen ve Yetişkin Psikoloğu Deniz Doğruöz mükemmellikle donatılan bu bebeklerden dolayı çocukların hayatı kusursuz olarak algılamasına sebep olabileceğini söylemektedir. Yalnızca Barbie ve benzeri bebek oynayarak yetişen kız çocuklarının büyüdüklerinde estetik ameliyatlara başvurabilmektedirler.
Elsa çizgi filmi: Disney ürünü Frozen’da "kadın gücü” vurgusu alenen yapılmaktadır.
Doru çizgi filmi: Arkadaşlık, dostluk gibi konuları ele alan ve hayvan sevgisini aşılayan bir çizgi filmdir.
Keloğlan çizgi filmi: Keloğlan karakteri azimli ve dürüst bir çocuktur ve çocuklara yaşadığı maceralarla bu kavramlar gösterilmektedir.